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Linda

[ ]

From: "Bernie Waugh" <bernie.waugh@gardner-fulton.com>
Date: Monday, May 14, 2012 12:31 PM

To: "Evan Karpf" <drevannh@gmail.com>

Ce: "Linda" <mtview@roadrunner.com>; <twinmtn@roadrunner
: i - > .com>
Subject:  RE: Lot Line Adjustment language a .

Hi Evan:

—

DISCUSSION: If I am reading your message correctly, these lots

are all owned by the same owner, CNL Mt. Washington, This makes me
curious what the owner's purpose is in requesting the ajustment, but
certainly LEGALLY the effects of a lot line adjustment (in a case where
the owner of all parcels is the same) would be: (a) to regulate what the
boundaries are of the parcels which might legally be conveyed separately
in the FUTURE, and (b) to potentially alter the way in which local
regulations (such as lot size, setbacks, etc.) would apply to the

parcels. I'm assuming - in answering your question - that there is no
different or additional purpose/effect in this case, other than (or
inconsistent with) the above two goals.

As I read Section 3.15 of the Carroll Subd. Regs. As a whole,

they were clearly written to apply to a case where the owners of the
parcels involved are different. For example, paragraph 5 requires a
deed conforming to paragraphs 3 and 4 to be presented to the Board
before it will allow the mylar to be recorded. If this were to be taken
literally to apply to all cases of ot line adjustments, then it would

in essence prohibit the Board from approving any lot line adjustment
where the owner of the parcels is the same.

Question #1: In general can a Board legally refuse subdivision

approval just because there is no immediate plan to convey any property
from one owner to another? Answer: No. In my opinion a landowner can
seek subdivision approval even though there is no immediate plan for any
conveyance. For example RSA 674:39-a recognizes that an owner may wish
to merge lots "for municipal regulation and taxation purposes..." In my
view, an owner may wish to subdivide, or adjust lot lines, for the same
"regulation and taxation purposes” even though there is no immediate
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plan to convey any land from one owner to another, and this is a
perfectly legal and legitimate reason for requesting board approval.

Question #2: Can a town planning board legally mandate the

recording, in the Registry of Deeds, of a deed which has no legal effect

as a conveyance, solely for the purpose of implenting deed language
required by the planning board? Answer: In my opinion, no. The state
laws governing recording and conveyances are a comprehensive scheme
which would preempt any such local mandate. Planning boards have the
legal authority to attach conditions to conveyances which might

otherwise be made for OTHER legal reasons, but not to demand the
recording of a deed where no conveyance purpose is being served by that
document. Basically a deed running from CNL Mt. Washington to CNL Mt.
Washington would not be a valid deed anyway, because grantee/grantor are
the same, hence the language contained in any such deed would be
worthless from a legal perspective.

Conclusion: In my opinion the Planning Board does not have the

legal authority to apply Section 3.15 in a literal, straightforward

manner in a case where all lots are already owned by the same owner. In
particular, if CNL Mt. Washington has no present intent to convey any
parcel or portion to anyone else, the Board cannot legally mandate the
recording of any type of deed.

RECOMMENDATION: In my view the Board should in essence bypass
(as unenforceable) the requirement of actual deed language, as contained
in paragraphs 3 and 4 of Section 3.15, but instead require language to

be inserted on the mylar which achieves the same goals as the deed
language would otherwise serve, similar to the following:

"It is a condition of the approval of this plan that the

premises labeled as [insert whatever description or label
refers only to the area begin annexed from one lot to another] shall not
separately conveyed, and shall not be deemed or considered a separate
lot of record, but shall constitute an annexation and shall be regarded
as merged into and made an integral part of [insert label
or description of the lot(s) which that area is being merged with]."

[Note that if I saw the actual plan, I could do a better job at
suggesting exact language.]

I would also suggest that to any extent the Board is engaged in
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revising the Subdivision Regulations at some point now or future, this
section 3.15 should be revised so that there is no absclute requirement
for specific deed language, but instead a requirement for language to be
inserted in the plan similar to the above.

Please don't hesitate to get back to me with comments or
questions about this.

Sincerely,
Bernie Waugh
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